Filmajánló – 2010-ig

Ajánlok néhány filmet, hátha még nem láttátok. A felsorolt filmeknek van mögöttes tartalma, jókat lehet rajta gondolkozni. Ha bárki látott valami jó filmet hasonló témában kérlek küldj egy üzenetet és megosztjuk a többiekkel.

PAPAJI – Hagyj fel a kereséssel

Ez a film a szabadságról, a megvilágosodásról szól. Nem valamilyen jövöbeli megvilágosodásról, hanem a megvilágosodásról most.

Sri H.W.L. Poonja (Papaji) 1940-ben, mestere, Srí Ramana Maharsi jelenlétében ismerte fel igaz természetét. Attól kezdve, egészen 1997-ben bekövetkezett haláláig, megosztotta tapasztalatát mindazokkal, akik felkeresték öt. Jelenléte és tanítása százakat vonzott magához a világ minden tájáról. Filmünk ezen találkozók felvételei közül, valamint a Papajival készült interjúkból válogat.

– Papaji, szeretnénk filmet készíteni a tanításaidról.
– Nagyszerü! Mindig is tudni akartam, mik a tanításaim. Ti készítetek egy filmet, én megnézem, és végre tudni fogom.

Lucknow, 1993. február

Kundun

Scorsese filmje Tibet vallási vezetöje, a Dalai Láma elötti tiszteletadás és a nyugati civilizáció elragadtatásának gyümölcse a keleti kultúra iránt, továbbá kitünö példa a buddhizmus bemutatására egy katolikus gyökerekkel rendelkezö rendezö szemszögéböl. A film bemutatja a 14. Dalai Láma életét 1937 és 1959 között. A történet elején egy kétéves gyermeket, Tenzin Gyatsot, elismerik Buddha reinkarnációjának. Figyelemmel kísérhetjük a gyermek felnövését, oktatását, fiatal éveit, majd fokozatos felnötté válását. A film második felében hösünknek el kell hagynia Tibetet. A kínai megszállás drámai idöszaka és az ezt követö felkelés alatt a Lámát igazi lelki vezetöként ábrázolják, aki az eröszak hatására is képes megörizni vallási tisztaságát és lelki nyugalmát.
Kundun – ez a legnagyobb tibeti méltóság, a Dalai Láma (vagyis „a Bölcsesség Óceánja”) tibeti neve. A ma is élö Tenzin Gyatso önéletrajzi írásai alapján készült film az eseményeket a föhös gyerekkorától, a magas tisztségre való kiválasztásától követi végig egészen addig a napig, amíg a maoista Kínából kénytelen volt máig tartó számüzetésbe vonulni. Martin Scorsese pompázatos kiállítású, lenyügöz?en látványos filmeposza a közelmúlt (és a jelen) történelmének egyik legnagyobb személyiségét hozza közel hozzánk.

Mátrix

Két valóság létezik. Az egyik mindennapi életünk – a másik az, ami mögötte van. Az egyik álom. A másik a mátrix. Neo kétségbeesetten kutatja az igazságot a mátrixról. Erröl a titokzatos és ismeretlen valamiröl. Neo csak mendemondákból hallott – de biztos benne, hogy ez az elképzelhetetlen dolog rosszindulatú, és titokban irányítja az életét. Neo úgy véli, Morpheus, ez a legendák övezte férfi, akit a világ legveszélyesebb emberének tartanak, megmutatja neki az igazságot.
Egy éjszaka Neo találkozik egy gyönyörü ismeretlennel, Trinityvel, aki elvezeti öt egy másik világba, ahol Neo találkozik Morpheusszal és személyesen megtapasztalja az igazságot a mátrixról. Neónak egy kérdésre is választ kell találnia, amely ugyanolyan mellbevágó, mint az elsö. Vajon ö a kiválasztott? Még mielött felfoghatná, miröl van szó, Neo biztos abban, hogy a kérdésre nem a válasz. Mások, mint Morpheus társa, Cypher egyetértenek. Ám akadnak olyanok is, akik nem egészen biztosak ebben.
A mátrixnak védelmezöi is vannak. Vezetöjük a könyörtelen és szó szerint fékezhetetlen Smith ügynök. A mátrix öreinek módszerei egyszerre ámulatba ejtöek és rémisztöek. Neo, Morpheus és Trinity élethalálharcot folytat a mátrix gonosz és szinte legyözhetetlen örei ellen, hogy választ találjanak kérdéseikre, ráeszméljenek valódi erejükre, és megismerjék sorsukat. Minden mozdulat, minden másodperc, minden gondolat döntö jelentöségre tesz szert, ha ki akarnak szabadulni a mátrix rabságából, és elpusztítani mindazt, amit képvisel.

Élet vagy valami hasonló:

Lanie Kerrigan törtetö tévériporter. Fönöke új munkát ígér neki, ami meghozná számára az országos sikert is. Addig is új csapattal kell dolgoznia a megszokott helyett. Pete a kameramann és Vin a hangmérnök. Egyik férfi sem szívleli Lanie-t és módszereit, az utálat eleinte úgy tünik, kölcsönös. Egy napon Lanie riportot készít egy hajléktalannal, aki magát prófétának képzeli és állítólag sok jövendömondása meg is valósult. Lanie eleinte nem ijed meg Jack szavaitól, csak akkor hisz neki, amikor az egyik próféciája tényleg megvalósul. Jack szerint Lanie élete értelmetlen, új munkáját nem kapja meg és egy hét múlva meghal. Lanie ettöl kezdve kézbe veszi sorsának alakulását és semmit nem bíz többé a véletlenre.

Beszélgetések istennel

„Hamarosan meghökkentö élményben lesz részed, kedves Barátom: tanúja lehetsz a párbeszédnek, amelyet Istennel folytattam. Igen, igen, tudom… Ez képtelenség. Az ember beszélhet Istenhez, de egész biztosan nem beszélgethet vele. Úgy értem, Istennek esze ágában sincs válaszolni. Legalábbis nem a szokásos, mindennapi formában.
Pontosan így gondoltam én is. Aztán… megtörtént. Ezt „Szó” szerint értem…” /Neale Donald Walsch/

A Jövö kezdete

Az iskolába érkezö új tanár nem túl egyszerü házi feladattal lepi meg diákjait: váltsák meg a világot. Aki jó jegyet akar év végén, az tesz valamit, amitöl jobbá válnak a dolgok. Ez persze csak vicc. De Trevor komolyan veszi. Fantasztikus tervet eszel ki, amely, ha beválik, fokozatosan tényleg mindent átalakíthat. Csupán három emberen kell segítenie hozzá, és meg kell ígértetnie velük, hogy köszönetképpen ök is segítenek három-három másik rászorulón.
Az akció elsö lépéseként Trevor befogad házukba egy hajléktalant. Anyja persze nem türi a hívatlan vendéget, és rövid úton kidobja, de ezzel nem veszi el fia kedvét. Söt: a fiú újabb segítö-akciót tervez, és még ö sem sejti, tettei mekkora hatással lesznek mindannyiuk életére.

Ha eljön Joe Black

Elöbb vagy utóbb mindenki találkozik a maga Joe Black-jével… Bill Parrish (Anthony Hopkins) New York-i médiamágnás hatvanötödik születésnapjára készül. Egy reggelen megérinti a Halál szele, mely kapcsolatba lép vele. Bill az egészet egyszerü hallucinációnak tudja be. Halálfélelme viszont megtestesül és belép otthonába. Joe Black (Brad Pitt) megnyerö modorú, jóképü fiatalember. Magával akarja vinni áldozatát, de meglátja gyönyörü lányát, Susant (Claire Forlani). A gazdag férfi érzi a Gonosz vívódását a földi gyönyörök láttán, ezért lepaktál vele. Elodázhatja saját utolsó óráját, amíg Joe Black megízleli az emberi létet. A szerelem és a kéj ígérete rövid idöre elfeledteti Joe Black-el kínzó fájdalmát: neki is vissza kell térnie az átkozottak közé.

Arc ( POWDER )

Egy texasi pincében egy furcsa, magányos fiú éli életét. Rabságáról nem is szerez tudomást senki mindaddig, amíg egy napon meg nem hal gondozója és ö – életében elöször – közösségbe kerül. A kudarcok és elutasítások hatására lassan kirobbanni készül az addig ellenörizhetönek tartott energia, aminek a fiú születésétöl fogva birtokosa…

 

Angyalok városa

Volt egyszer egy csodás európai film, mely sok társával egyetemben elment Amerikába „átvedleni” és szerencsét próbálni: Wim Wenders emlékezetes „Berlin felett az ég” címü filmjéröl van, szó. Ha eltekintünk a fajsúlyos különbségektöl, a maga nemében ízléses és élvezhetö filmet kapunk. Mi történik akkor, ha egy angyal elkezd vágyódni a halandók mindennapjai után, és ki akarja próbálni a szerelmet? Nicholas Cage alakítja az angyalt, Seth-et, aki szerelmes lesz egy földi halandóba, a sebésznö Maggie-be. Választania kell égi és földi szerelem között. Vajon mi az, ami egy racionális gondolkodású orvosnöt arra késztet, hogy egy olyan férfihoz vonzódjon, akinek a létezését is lehetetlen elfogadnia? Maggie és Seth addig harcolnak józan eszükkel és vágyaikkal, míg végül mindent feláldoznak a szerelem kedvéért.

K-pax a belső bolygó

A K-PAX címü filmben a kétszeres Oscar-díjas Kevin Spacey egy ártalmatlan fickót alakít, aki valahogy rendörkézre kerül egy utcai rablótámadás utáni zürzavarban. A többszörösen Oscar-jelölt Jeff Bridges egy kis közkórház igencsak megedzödött pszichiáterének szerepét játssza. Kettejük útja akkor keresztezi egymást, amikor a rendörség Prot (Spacey) ügyében Dr. Mark Powell-hez (Bridges) fordul, miután Prot rendkívül udvariasan arról tájékoztatja öket, hogy a fényt túl erösnek találja ezen a bolygón – ragyogóbbnak és erösebbnek, mint otthon, a távoli K-PAX bolygón.
Powell a pályafutása során már számtalan képzelödö beteget kezelt, és úgy gondolja, hogy csak idö kérdése, mikor hullik le Prot álarca, hogy mikor tudja szóra bírni öt az igazságról. Prot azt állítja, hogy tényfeltáró küldetést tölt be: sok mindent talált itt, ami tetszik neki, de még mielött a nyár véget ér, haza fog térni bolygójára. És ahogy telnek a napok, s közeledik elutazásának kitüzött ideje, betegtársai a kórházban valamennyien vele akarnak menni, hisz az ezer fényévnyire lévö bolygó életét oly hívogatóan festi le elöttük.
Dr. Powellt sötét félelmek gyötrik Prottal kapcsolatban és eltökéli, hogy minden elképzelhetö eszközt igénybe vesz, hogy felfedje az igazságot erröl az emberröl, még mielött túl késö lenne. De ahogy ezek az eszközök sorra csödöt mondanak, Powell kételkedni kezd még olyan dolgokban is, amelyeket egész életében biztosnak hitt. Különösen, hogy Prot tudásával megdöbbent több szkeptikus csillagászt is!
Powell fel kell, hogy tegye önmagának a kérdést: vajon lehetséges-e, hogy Prot valamilyen módon valóságos? És ahogy fáradhatatlanul próbálkozik, hogy áthatoljon Prot védöpáncélján, ráébred, hogy valójában ö maga vált áthatolhatatlanná.

Mennyei prófécia

John Woodson állástalan tanár életében drámai, mélyreható változások történnek. Véletlenek furcsa összjátéka folytán Peru öserdejébe kerül, és részt vesz a kilenc ókori pergamentekercs, más néven a Mennyei prófécia felkutatására irányuló expedícióban.
A próféciában foglalt kilenc alapelv világméretü megvilágosodást eredményezhet, új értelmet adhat az emberiség létének, és ismeröi bepillantást nyerhetnek a spiritualitás feltáratlan mélységeibe.
Amikor az egyház korrupt vezetöi tudomást szereznek a kilencedik tekercs létezéséröl, megesküdnek, hogy minden erejükkel igyekeznek megakadályozni a prófécia napvilágra kerülését. John utazása kalandos fordulatot vesz, rejtélyes események és véletlen találkozások irányítják sorsát, melyekröl késöbb bebizonyosodik, hogy nem is annyira véletlenek. Minden ember, akivel útja során találkozik, közelebb viszi a kilencedik tekercs örök rejtélyének megoldásához, de vajon képes lesz még idöben megfejteni az értelmét?

A boldogság nyomában

Chris Gardner mindent elkövet, hogy a családja boldogan, biztonságban éljen. Ám a szerencse valahogy sosem szegödik mellé. Bár fáradhatatlanul próbál meggazdagodni, egyre szegényebbek lesznek, végül a felesége is elhagyja. A férfi magára marad az ötéves kisfiával. Chris ekkor kockázatos lépésre szánja el magát. Feladja állását, és jelentkezik egy bróker cég tanfolyamára. Miközben egyre mélyebbre merül a brókerkedés rejtelmeiben, pénz híján hamarosan várótermek, menhelyek lakói lesznek. Chris bízik abban, hogy jókedvvel, szeretettel minden bajt legyöznek.

Ha bárki látott valami jó filmet hasonló témában kérlek küldj egy üzenetet és megosztjuk a többiekkel.

Scroll to Top